Warmteverliesberekening

Warmteverliesberekening


Wetgeving: lage temperatuur verwarming verplicht vanaf 2023 in nieuwbouw
Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 01 januari 2023, wordt via de EPB-regelgeving een verwarmingssysteem op lage temperatuur, als gekozen wordt voor een centrale verwarming met water als afgiftemedium (zie vlaanderen.be). Het aantonen van een verwarmingssysteem op lage temperatuur kan met behulp van een warmteverliesberekening.
Wat is een warmteverliesberekening?
Een warmteverliesberekening is een technische analyse die bepaalt hoeveel warmte verloren gaat uit een gebouw. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals isolatie, ramen en deuren, en het verwarmingssysteem. Een warmteverliesberekening is niet verplicht, maar wordt aanbevolen om een idee te krijgen van het vereiste vermogen van de warmtepomp om de woning te verwarmen.
We maken een onderscheid tussen twee types warmteverliesberekeningen:
Vereenvoudigde warmteverliesberekening
Een vereenvoudigde warmteverliesberekening wordt gebruikt tijdens de offertefase van de technieken CV/SWW en geeft een snelle inschatting van het warmteverlies van een gebouw. Dit is nuttig om een globale indruk te krijgen van de energie-efficiëntie van het gebouw en om te bepalen welk geschat minimaal vermogen nodig zal zijn om de woning te verwarmen.
 • Vereenvoudigde warmteverliesberekening tijdens offertefase van technieken CV/SWW.
 • Geeft snelle inschatting van warmteverlies gebouw.
 • Bepaling minimaal vermogen voor verwarming.
 • Uitgebreide warmteverliesberekening
  Een uitgebreide, volledige warmteverliesberekening is bedoeld als stavingstuk voor het EPB-dossier. Hierbij wordt een gedetailleerd beeld verkregen van het warmteverlies van het gebouw, waarbij rekening gehouden wordt met alle specifieke kenmerken en eigenschappen van het gebouw. Deze berekening is nauwkeuriger en tijdrovender, maar geeft wel een betrouwbaar beeld van het warmteverlies van het gebouw en is nodig om te voldoen aan de eisen van het EPB-dossier.
 • Uitgebreide, volledige warmteverliesberekening als stavingstuk voor EPB-dossier volgens NBN EN 12831-1 (2017).
 • Gedetailleerd beeld van warmteverlies gebouw.
 • Rekening gehouden met specifieke kenmerken en eigenschappen van gebouw.
 • Nauwkeuriger en tijdrovender, maar geeft betrouwbaar beeld van warmteverlies.
 • Nodig om aan eisen EPB-dossier te voldoen.
 • Overtuigd van de voordelen van een warmteverliesberekening? Neem dan zeker contact met ons op. Zo kunnen we samen bekijken wat we voor u kunnen betekenen.
  Contacteer ons voor uw warmteverliesberekening